Historia

Ikaalinen Oy:n ensimmäinen julkaisu, Ikaalinen-lehti päivämäärällä 19.12.1913, oli Ikaalislaisen Valter Mäkelän aikaansaannos. Lehden painos oli 600 kappaletta. Valter Mäkelää voidaan pitää lehden perustajana. Itse Ikaalinen Oy oli perustettu 12. joulukuuta 1913 ja merkitty rekisteriin seuraavan vuoden helmikuussa. Lehden ensimmäinen varsinainen päätoimittaja oli Mikko Ilkka. Lehden ja yhtiön perustamisessa olivat voimakkaasti mukana paikkakunnan ammatit, rehtori, insinööri, asianajaja, kunnanlääkäri. Yhtiö aloitti lehden kustantamisen ja yhtiön osakkeita merkittiin laajalti.

Alkuaikojen pääasiallinen tehtävä lehdellä oli tiedon välittäminen, sivistyksen jakaminen ja kunnallinen tiedotus.

Suomen lehdistö eli 1800-luvun loppupuolella kasvun aikaa. Tuolloin laitettiin vireille paljon yhteiskunnallisia uudistuksia. Tarvittiin tietoa ja sanomalehdet yleistyivät. Lukeminen yleistyi myös maaseudulla. Ikaalinen Oy:n julkaisema paikallislehti oli tuolloin etujoukoissa täyttämässä tehtävää. Vuonna 1914 paikallislehtiä ilmestyi Suomessa vasta 10 kpl.

Sodista ja pula-ajoista huolimatta lehti jatkoi ilmestymistään yli 100 vuotta. Vuonna 2016 keväällä Pohjois-Satakunta-lehden toimitusmateriaali siirrettiin ilmestymään Ikaalinen Oy:n, puoliksi Hämeenkyrön Sanomat Oy:n kanssa, omistaman Seutulehti UutisOivan väliin. UutisOiva kertoo paikallisuutisia Jämijärveltä, Ikaalisista, Hämeenkyröstä ja Viljakkalasta.

Viimeisen vuosikymmenen aikana voimakkaasti kehittynyt sähköinen tiedonvälitys ja niin kutsuttu sosiaalinen media tiedonjakokanavana sekä kansalaisten uudistuva lukukulttuuri luo uusia mahdollisuuksia toimia. Uskomme että jossain muodossa perinteinen printtilehti säilyttää asemansa mutta rinnalle on kehitettävä nykyajan vaatimukset täyttävää viestintää. Mitähän Valter Mäkelä tästä tuumaisi?